Feb 28, 2011

sayang ohh sayang ;)



kau nak tahu tak sayang?

semalam aku tengok cerita Orang Patah Hati Sakit Sampai Mati,Orang Hati Mati Hilang Dunia Mimpi.

kau nak tahu tak sayang?

dalam cerita tu,tak ada permulaan dan tak ada penamat. si laki-laki yang hatinya sunyi minta disayang,minta dicintai.
si perempuan yang hatinya suka memberi tanpa fikir apa bakal jadi terus-menerus sayangkan laki-laki tadi.

kau nak tahu lagi tak sayang?

di pertengahan cerita, laki-laki dah garap semua yang dipunyai perempuan.semua sekali.
laki-laki yang mulanya orang yang menyepi,dah jadi orang yang happy go lucky.
laki-laki yang dulunya menyendiri,dah tersenyum pada semua bidadari.
laki-laki yang dulunya kata nak mati,dah menadah tangan pada Yang Maha Memberi.

kau nak tahu sampai habis tak sayang?

perempuan yang dikelilingi orang yang mengemis tawanya setiap hari,dah terperosok dalam kamar sendiri.
perempuan yang hatinya dah kebal dicaci dimaki,dah kuyup dibasahi air mata merindui.
perempuan yang diberi segala macam untuk berdiri,sekarang dah terduduk menghadap Illahi.

kau nak tahu apa berlaku wahai sayang?

laki-laki dan perempuan yang katanya saling menyayangi cuma angan-angan dalam buku Princess Diary.
laki-laki dan perempuan yang hatinya kental saling berbalas "i love you too honey" cuma mainan nafsu dalam mimpi ngeri.
laki-laki dan perempuan yang dah bertemu untuk kedua kali sebenarnya mereka berjumpa sambil memakai topeng "Aku Senyum,Kau Mesti Senyum Sekali"

kau nak tahu apa kesudahannya sayang?

kisah mereka tak ada penamat;macam yang aku kata awal-awal.
cerita mereka bergantungan macam pakaian di jemuran;dibiar panas terik ,diangkat bila kering.
tapi,hidup mereka tak kan pernah mengering;tunggu ajal memanggil.

dua-dua akan mati.
dan sekarang,rindu keduanya dah terkurung dalam Bilik Besi.

kau nak tahu sesuatu tak sayang?

aku dah mula untuk melangkah pergi; pergi meninggalkan saki-baki kau yang tak pernah cuba merindui aku di sini.

terimakasih sudi menjadi laki-laki yang minta dicintai bila sepi.