Jul 30, 2012

who cares


siapa kisah
kita jatuh kaki ke atas,muka ke bawah tangan terikat.

siapa kisah
kita berlari tersungkur bersujud bersama rahang yang patah

siapa kisah
kita menangis merintih tentang hati yang makin sakit pedih ditemani Racun Tambah Sakit

siapa kisah
kita tidur tanpa tenang,fikiran terawang awang menggenggam erat mimpi semalam

siapa kisah
kita makan najis sendiri yang dimuntahkan berulangkali dengan perasaan sipi sipi mati

siapa kisah
kita bercakap sendiri sambil berjalan berkasutkan tanah berlecak dan menuju ke Jalan Mati

siapa kisah
kita sembunyikan diri disebalik kecelaruan manusia tentang isu isu politik yang dah berkali dibangkit-dibantah-ditarikbalik-diungkitsemula

siapa kisah
kita berbaju mimpi ngeri kelmarin,berseluar mimpi aneh esok hari,memakai senyuman yang 10tahun takkan datang lagi

siapa kisah
siapa kisah
siapa kisah

orang sibuk uruskan diri sendiri
orang sibuk cari salah orang lain
orang sibuk tuding jari sana sini
orang sibuk kaut untung bahagi tak mau
orang sibuk kira duit masuk kubur
orang sibuk tolak si miskin jatuh gaung
orang sibuk gali lubang sorokkan salah semalam
orang sibuk penjarakan banduan yang dah bertaubat
orang sibuk kejarkan menara nak gantungkan nama
orang sibuk
terlalu sibuk

tapi takpa,
Allah ada.
Allah selalu ada.

bezanya,
kita cari Dia atau dia,itu terpulang.
kerna,
Allah itu tak pernah menolak hambanya yang mengadu kat Dia.
tak pernah.
malah,
Allah suka dan sangat suka.

kita sibuk,kan?



tapi Allah selalu ada masa untuk hambaNya.


selalu ada.


:anothernotesformetoremember:


*kereta yang comel*
(=

Jul 23, 2012

it's hard but I have to try (=





semalam,
ada soalan;
"rindu aku?"

tanpa dua kali fikir;
"tak"

dibalasnya sebelum 1 minit;
"serius?"

dengan senyuman;
"untuk apa rindukan kau?"

tanpa segan masih bertanya;
"sebab kau jenis susah lupakan aku"

sambil ketawa;
"dan sekarang aku dah lupa."

masih memberi respon;
"kau tipu"

dengan senyuman tergantung;
"kalaupun aku tipu,kalaupun aku tak jujur,kalaupun aku pura-pura,tak ada kaitan untuk kau lagi.jiwa aku dah mati untuk rindukan kau.rasa aku dah tawar untuk ingat tentang kau.otak aku dah buang segala maklumat pasal kau.secebis diri kau tak tersisa dalam diri aku"

menunduk;
"andai perlukan aku,izinkan aku tahu"

tersenyum;
"saat ini,cuma Allah yang aku perlu.kerna,walau sehina mana pun diri aku,Dia tak pernah berhenti membantu.walau seteruk mana pun diri aku,Dia tak pernah tinggalkan aku.normal andai ada masa aku rindukan seseorang,tapi bukan 24jam.normal andai ada saat aku terfikirkan seseorang,tapi bukan seumur hidup.normal andai aku sendiri terjatuh dan memerlukan seseorang,tapi bukan sepanjang hidup"

melangkah berat,tinggalkan bekas tapak kaki.
menghembus nafas secara paksa-rela,
"jaga diri baik baik"

_____________________________________


kekosongan tak pernah wujud,
kekosongan takkan pernah wujud.
walaupun sakit,tak salah untuk cuba berdiri.
walaupun perit,tak salah untuk cuba berlari.


______________________________________

:notesformetoremember:



terasa nak membela Si Panda (:




Jul 19, 2012

Assalamualaikum,dah lama tak tulis panjang panjang (=



ada orang tanya;
"beb,how's your life?"
"still move on?"

sambil lewa aku jawab;
"much better than before & alhamdulillah Allah masih bagi chance bernafas"

well people,tipulah kalau setiap masa OKAY. sejujurnya, bukan 24jam KETAWA,SENYUM,GEMBIRA. bukan (=

ada orang kata life aku membosankan.ada yang kata life aku menggerunkan.ada juga pernah cakap life aku terlalu lah senang.

ah,apa orang tahu pasal aku,kau dan kau semua,kan?bukannya orang tu setiap saat stick dengan kita,kan?bukannya orang tu tahu kita makan apa,kita rasa apa,kita sedang melalui apa - - - - mereka tidak tahu.
mereka cuma tahu KRITIK
mereka cuma tahu MENGHAKIMI
mereka cuma tahu MELABEL

adik aku pernah tanya waktu main truth/dare;
"still cant forget him?"

honestly;
"still trying"

tentang hal cinta,jangan tanya aku
KENAPA TAK BOLEH LUPA
KENAPA MASIH RINDU DIA
KENAPA KAU TAK MOVE ON JE

seems like im too desperate,but seriouly im not. it is not about WHY,it is about HOW.
i keep on thinking about him because there's a piece of him left in my soul.
i keep on missing him because The Reason Is Still Unknown
and,i keep moving on but with his shadow on my back,and seems like that shadow wont leave me,until there's no source of light available.
how ?

"ah,kau lemah.takkan sebab dia sorang,kau turn off life kau kot?"

HAHA.sejak bila lah aku turn off life aku mek? buktinya,IM STILL ALIVE (=
&& kalau aku lemah,seingat aku,dah lama aku tak menangis disebabkan dia. dah lama (=



ada jugak kawan cakap;
"untunglah begitu begini begitu"

sambil senyum ;
"alhamdulillah sebab Allah bagi kau,kawan yang terlalu ambil berat"

ada sesetengah orang ni tak boleh tengok orang hidup senang. well, SENANG tu dalam kamus aku bermaksud; bersyukur dengan apa yang ada (=

okay,macam ni.kita putar balik masa,dan patah balik ke belakang,sekejap.
momen di mana kau berdiri depan aku,dengan baju berjenama mahal,kasut tiap minggu tukar,jam tiap hari bercorak lain,dompet tak pernah kosong.
dan aku berdiri dengan baju t shirt bundle/dibeli waktu sale,kasut yang lusuh,jam pun kadang kadang lupa pakai,dompet pun entah ke mana.

"lina,aku tengok hidup kau senang lah.i mean,aku tak pernah tengok kau merungut duit takda,aku tak pernah dengar kau menangis sebab kau nakkan something.aku tengok kau seronok dengan life kau"

beb,
alhamdulillah,Allah bagi apa yang aku perlu,bukan apa yang aku nak.tipulah kalau aku cakap aku tak teringin beg cantik tu.tipulah kalau aku cakap aku tak teringin nak ada kasut baru.tipulah kalau aku cakap aku ada duit 24jam.tipu.
TAPI,aku tak ada masa nak merungut,tak ada masa nak menangis tentang hal hal yang aku rasa tak berapa nak perlu.i have been taught to appreciate what i have.
and,to be honest,actually i can have what i want but i have to consider about my parents.

my mum pernah cakap;
"anak anak dulu.untuk mak,kemudian pun tak apa"
sebagai anak,dan memikirkan anytime Allah boleh hantar malaikat maut tarik nyawa,why not we as a child think about them first?

**paling seronok kalau ayah bawa pergi kedai bundle.pergh,serius wa cakap lu,baju baju & seluar kat situ cantik cantik.

ah panjangnya aku tulis.HAHA.sorry :)
#sometimes,it is okay not to be okay :)

be yourself,everyone else is taken - Oscar Wilde

Jul 17, 2012

bila kita.

bila kita
senyum tanpa sebab;
orang kata kita gila.
tidak senyum untuk satu ketika;
orang kata kita ada masalah dunia.

bila kita
buat baik;
orang kata kita cuba nak tarik perhatian.
buat jahat;
orang kata maruah kita tepi jalan.

bila kita
cuba elak gosip;
orang kata kita katak bawah tempurung.
rancak bergosip;
orang kata mulut kita tak reti tutup.

bila kita
bagi nasihat;
orang kata kita berlagak baik.
tak bagi apa apa respon;
orang kata kita tak ambil berat.

bila kita
jadi diri sendiri;
setiap tingkah laku dikritik diperli.
jadi seperti yang diminta;
setiap tindakan dikatanya palsu semata mata.

bila kita
bersuara;
kita dilabel gila kuasa.
membisu tanpa kata;
kita dipijak kepala.

bila kita
sedang bahagia;
setiap perbuatan dikatakan melampau.
sedang sengsara;
setiap perkataan dianggap mengemis kasihan.

bila kita
mati;
sama ada orang menyesal
atau
berpuas hati.