Nov 4, 2014

Hai diri sendiri,

Ada sejenis manusia yang duduknya taknak-kan ada sesiapa, bila termenung tak dikenang-kan siapa-siapa, waktu hatinya dirobek tak dibunuh pun si penikam belakang- - -

Manusia jenis ini
terkadang senyumnya tak berisi apa-apa,
terkadang tawanya tak bersuara-kan bahgia
dan kebanyakan masanya - -
setiap langkahnya diharap tak diikut sesiapa.

Manusia jenis ini
kawannya tak ramai mana - -
boleh dikira satu dua tiga
dan hilang ketiga - -
kawannya kadang cuma yang
tahap pelik itu lebih indah untuk didakap.

Manusia jenis ini
terlalu mahu kan sesuatu yang
gajah dan kuman tak ternampakkan ; tapi itu di atas - -
hendak dicapai.

Sudah tiba masanya untuk
aku sendiri
menjadi yang sendiri.

Ya, ada teman yang ramai itu cukup indah; bergula.
Ya, ada manusia di keliling itu cukup bahgia; bergula.
Ya, ada ketawa di setiap saat itu cukup sempurna; bergula.
Namun --  sampai bila hendak isi-kan diri dengan manis dunia?
Sampai bila hendak membiar senyum diratah cinta dunia?

Ditegaskan sekali lagi - - manusia jenis ini,
usianya dah makin lewat
tubuhnya kadang tak cecah tanah
dan suaranya samar-samar didengar.

Berundurlah wahai diri,
Berundurlah wahai aku.

Biar yang dunia itu dimilik sesiapa-pun yang mahu,
jangan dipeduli wahai aku.
Biar yang dunia itu ditakluk sesiapa-pun yang rakus,
jangan dipeduli wahai aku.

Kejarlah yang akan dibawa ke sana,nanti.

Entah entah untuk detik yang didepan,
engkau dah dijemput Tuhan.

Apa hendak dijawab?

Monolog-lah kau sendiri-sendiri
Suara yang tak didengar manusia tapi Yang Maha Mendengar itu senantiasa ada.

dan
manusia jenis ini
mengheret diri yang dah berat dengan dosa-dosa kelmarin

moga-moga di suatu saat nyawanya diambil Tuhan;
moga-moga di suatu saat itu - -
taubatnya sudahpun diterima Tuhan.



Jul 23, 2014

write your own title

Alhamdulillah,
Im grateful for everything.
Thank you Allah for giving me everything that I need,before I knew I needed them (:

Scrolling twitter,
Scrolling FB,
then I smile.

Congratulations to those who have got a good results
& congratulations to those who have made good efforts.

Who knows,
Nobody knows.
but He knows.

He knows
what you have done
what is/are your intention(s)
what is/are you aim(s)

Allah The Almighty, 
Allah knows.

____________________________________________________________

There's someone who triggers me
to write 
to update an entry,today.

That person talks about SCHOLARSHIP :)

Well my dear,
lemme tell you one thing (perhaps many things)

_____________________________________________________________

"Bro,hang dapat scholar dok?"

"Tak."

"Eh,kenapa kau tak dapat? Aku dapat"

"Baguslah kau dapat."

"Tapi kenapa kau tak dapat?"

"Sebab, Allah nak bagi aku rezeki yang lain,mungkin?"

"Oh,okay"
________________________________________________________________

Those who got scholar,keep updating their status.
Good for them,but a bit upset to those who-need-it-the-most-but-rejected.

________________________________________________________________

There's one thing (again) that come into my mind when
another someone says that
he/she needs to study to maintain/gain scholarship
*smile*

________________________________________________________________

"Pasaipa hang termenung?"

"Entah. Duk pikir, kalau depa study sebab tu,aku nak study untuk apa?"

Out of sudden, Allah sends her mum to tell this to her little daughter,

*mama is calling*
"Assalamualaikum,anak mak,tengah buat apa?"

"Waalaikumussalam mak.Takda buat apa apa. Taktau kenapa,stress sangat"

"Eh,tak study?Kata exam?"

"Study kejap je. hehe"

"Kenapa ni?"

"Entahlahh. Maaflah sebab haritu bila apply scholar,tak dapat."

"Laa.kamu sedih sebab tu ke? Kan mak dah pesan,rezeki masing masing,Allah dah tetapkan. Ada lah tu rezeki yang lain untuk kamu. Sayang mak tak?"

"Eh,mestilah sayanggggg"

"Haaa,kalau sayang,pergi study. Betulkan niat. Belajar kerana Allah. Baru senang ilmu nak masuk."

"InsyaAllah,terimakasih mak"

"Okay,assalamualaikum"

"Waalaikumussalam.love you"

_______________________________________________________________________

Allah loves His slaves,isnt?
His loves are spreading, but we're too heartless to feel those He has given.

A lot of questions play in her mind,
& a lot of answer have been given to her, but still, she is too blind.

_______________________________________________________________________

Dah 4 sem,
& thank you Allah
for let this little girl know how far she has been left behind
& how far she could be if she know she has been given too many chances by You.

"Count His blessing" is the most beautiful thing you can do,I can do, we can do
& we all have to do :)

& I would like to share this beautiful statement,
"Pursue your dreams and seek for Jannah. Thats the purpose of life" (AAMZ,2014)

Till we meet again,dear readers-who-read :)

Jul 19, 2014

Not-a-poem written by not-a-poet

There is a
space
that need
to be saved
not for others
but
for her
own self
to stay.

There is a
tiny
little
dream
that she 
always keep
with herself
alone.

There is 
times
that she spend
only to
let herself
have a pair
of wings
and
fly away.

There is
someone
that makes
her heart
cries
screams
smiles
and
lost.

There is a
reason
why
she needs
little minutes
a-meter-gap
for herself
only.

There is a 
scar
that reminds
her
of her
own fight
between
herself.

There is
no
her
in every
you
she thinks.

There is
Allah
that
she always 
needs
to
guide her
in every
lost she is
in every
anger she drowned
in every-single-thing
she feels.

She needs
Allah
to be
her
Guidance
in her
own journey.

because
there is
dirty-blackened heart
that
has to
be cleaned
and
should be
alive
to breathe.

Jun 28, 2014

mendambakan jemputanMu ke sana (':


Moga-moga di suatu hari nanti, kedua kaki ini akan merasa bertapak di sana,

& sekeping hati hina ini akan merasa terjatuh di sana,
:')


Allah,
aku ingin menjadi salah seorang daripada sekalian hambaMu
yang berada di sana,
yang matanya cuma memikirkan Engkau,
yang jiwanya cuma melihat kebesaran Engkau,
yang jasadnya cuma memberi segala taat kepada Engkau.

Allah,
layak aku cuma seperti debu-debu yang terkecil
dan tak ternampakkan.
oleh kerna itu,
debu-debu terkecil ini mau dibawa pergi,
dibawa pulang ke tempat yang dipenuhi tetamu-Mu,
tetamu yang Engkau redhai.

Allah,
kocek ini tak punya apa-apa,
tapi aku yakin akan rezeki dari Mu
yang akan bawa kaki ini menjejak ke sana;
ke tempat yang
diidam-idamkan sekalian hamba.

Allah,
seandainya tak ku berkesempatan,
seandainya tubuh ini terkaku sebelum menjejakkan,
seandainya nafas ini terhenti sebelum sempat bersujud di tanah suci-Mu di sana Ya Tuhan,
moga-moga,
diri ini dimatikan dalam keadaan yang beriman hanya kepadaMu Ya Rabb.

_______________________________________________________

Ku paku-kan kata-kata seorang sahabat,
"Bilamana berharap kepada Tuhan, percayalah, harapan itu takkan mati."

_______________________________________________________

Selamat menyambut Ramadhan; moga diri kita sentiasa istiqomah mencapai redha-Nya,
moga hati sentiasa hidup merasa kasihNya.

Jun 27, 2014

Dan, lagi.

Terbanglah hati, terbang. 

*putar waktu ke-belakang*

Di setiap hari, kau dah aku belek-belekkan;
bercalar-balar,
berhabuk
dan berkeping-kepingan.

Di setiap saatnya, kau dah aku tengok-tengokkan;
laparnya suara kau
dahaganya rasa kau
dan keringnya diri kau.
Oh, dan tempang juga kau.

Di setiap hela nafasku, kau dah aku cuba-cuba jengukkan;
degupnya tak seberapa
terkadang kencang,
terkadang lena.
terkadang separa sedar.

*putar kembali ke waktu sekarang*

Nahh,
dah aku pasangkan sayapnya,
dah aku lumurkan tubuh kau dengan segala apa yang kau pinta;
dan aku tutup-rapikan setiap inci luka yang kau cuba sembunyikan.

Terbanglah.
Terbang.

Tinggalkan aku di sini,
bersama diri aku sendiri
dan
aku sendiri.

Pergilah,
pergi.

Tak mampu hendak aku kurung-kan lagi.
Degil kau; takkan pernah mati.

Beberapa cebisan kau, izinkan aku simpan rapi-rapi.
Kerna,
cebisan itu dah aku paku-kan luar-mimpi.

Jaga diri,


May 18, 2014

18 Mei ; I love you and always will :)

Ku putar jarum jam ke-belakang -- moga moga aku sedang berada dalam
keadaan sedang sibuk dengan hal-hal sekolah,
bergaduh-menjerit di rumah,
"kasut tak basuh lagi?!" 
"Gosok baju, esok tak kalut!"
"Sarapan dulu. Penat mak siapkan"
"Duit belanja atas meja tu,jangan lupa"

Ahh,
indah.

Ku tutup mata,bayangkan segala hal yang bikin aku marah,
"Kau mesej dengan siapa?"
"Cuba tolong mak kat dapur tu,tidur je kerja kau"
"Dah solat belum?"
"Menjawab! Menjawab!"
"Tegur sikit,merajuk. Hempas pintu. Hempasss!"

Ahh,
degilnya aku.

Ku tarik nafas ; sedalam yang mampu dan ku hembus sekuat yang perlu - - -

Mungkin tak dapat ku baca
suara kerasmu.
Tak dapat ku rasa
tinggi suaramu.
Tak dapat ku dengar
rintihan rajukmu.

Ya,
aku biar dan biar,
biar hingga sendiri hanyut ;
lemas
dan
hilang.

Dan,
Subhanallah,
kasih Tuhan itu luas,
kasih Tuhan itu indah - -
kerna,
kalau bukan kerna kasih-Nya,
tak kan ku berlari sekuat yang mampu hanya cuma kerna ingin memelukmu, ayah.
tak kan ku runtuhkan dinding ego yang aku sendiri bina dengan amarahmu, ayah.
tak kan ku menunduk dan terduduk di saat ku ketahui jiwamu menangis, ayah.

Allah,
kuasa Allah.
kasihnya Allah.
cintanya Allah.
kerna
menggerakkan hati-yang-lebih-keras-dari-batu, untuk luluh bebas dan terbang
mendakapmu, ayah.

***
Waktu kecil-kecil dulu,
sengaja aku tidur di ruang tamu,
kerna mau kau dukung-bawaku ke kamar.
sengaja aku pejamkan mata,
kerna mau selalu didakapanmu, ayah.

Selamat Hari Lahir ayah :')
Tiada hadiah mampu aku kirimkan,
Tiada baju kemeja mampu aku belikan,
Tiada tali leher mampu aku carikan,
Tiada apa apa mampu aku fizikal-hadiahkan.

Ku cuma ada doa,
dan biarlah doa itu antara aku dengan Pencipta.
Moga-moga dirimu baik-baik sahaja.

Terimakasih ayah.
Terimakasih
kerna mampu melembutkan hati keras aku dengan 'kekerasanmu'.

Untuk berapa ketika,
rindu nak kena marah.
Tapi aku lebih rindu untuk mendengarmu ketawa, melihatmu tertawa.
Kasihmu, moga sampai ke syurga :')


Selamat Hari Lahir :')

May 9, 2014

Entah bila akan dimaafkan, entah bila.

A word
can change everything &
can destroy
anything.

A word
it can be a magic &
can form a witch.

A word
should be played with it nicely ;
or
you will be eaten by it, horribly.

Oh my dear word(s),
a rhythm is not enough
just to express my thoughts ;
a sentence is not enough
just to describe what I was.

Should I just sit here and
read my own laughs ;
or
should I just watch you
drowning in your own droughts(?)

Little little words,
lemme give you a bottle
for you to be kept
and die without the air - - -

____________________________________________________

For some reasons,
'Sorry' has no meaning at all ;
'Forgive me' is just the wind that pass by ---

Oh you who read
and you who felt - -
do taste the flavor of your own words ;
so that the poisoning didnt occur - - -

_______________________________________________________

For who I am
For who you are
Let's just look alive
and 
kill the scars.

May 6, 2014

Blind-letter

Background music : *Back to December*
__________________________________________________________________

Kenapa bulan dua belas,
kau tahu.

Kenapa,
kau tahu.

Aku sedih, jujur aku sedih.

Buddy kau pesan jangan sedih,biar dan kau akan okay;
tapi tak ada apa apa - - - apa apa pun tak ada.

Kenapa,
kau tahu.

Kalau di-imaginasikan;
perkataan maaf dah boleh melimpah-ruah keluar dari dalam balang.
Semata cuma nak kau maafkan aku; yang meminta untuk dimaafkan.

Kalau difikirkan;
boleh dikatakan setiap kalinya aku tunggu kau balas --
balas segala perkataan yang perlu kau balas;
dan, kalau perlu, kau boleh bidas.

Tapi
soalan kenapa dari aku,
kau tahu.

Aku sedih :)
Sedih teramat sedih :)

Pernyataan kau takkan layan orang yang meroyan tetiba - - -
agak kasar; tapi aku faham
yalah, meroyan.
Teruknya aku,alahai.

Tapi
kau tahu kenapa.

Memang kau bukan teman lelaki aku ;
Memang kau bukan suami aku ;
Memang kau bukan siapa-siapa yang "Ah,kau takda,aku mati" .

Tak.

Tapi,
kau sahabat aku ;
sahabat baik aku - -
sahabat yang "Kalau kau tak maafkan aku,aku sedih"

______________________________________________________________

Kalaupun perkataan yang dah aku luah-muntah pada kau haritu buat kau rasa macam "Perempuan ni minta penampar",
Kalaupun perkataan yang dah aku taip-kan secara emosi buat kau rasa macam "Kenapa kau cakap macam tu?"
Aku minta maaf .

Mungkin sebab bilamana perasaan sedih terkilan dan terasa menjadi satu gumpalan yang besar dan mendap ke dalam jiwa - -
Itu yang aku muntahkan.

Aku minta maaf.
Jauh jauh jauh dalam sudut kecil hati aku yang kecil, aku tak maksudkan apa yang aku kata.
Ya,
buddy kau betul ; "Once a bff, always a bff"

Noktah.
___________________________________________________________

Jaga diri baik baik. Moga menjadi Pharmacist yang berjaya, dunia & akhirat. 
Kalau tak sempat nak jumpa di dunia untuk dimaafkan- - -
bila tiba ajal aku,moga-moga,waktu itu kau akan maafkan segala salah aku.
Moga-moga.


Apr 21, 2014

Kenapa entah ,

Ku pikirkan, 
enaknya menyimpan rasa;
enaknya memendam keciwa;
enaknya.

Ku pikirkan,
kalo disimpan duri ini -- lukanya cuma sipi-sipi.
kalo dihiris parutnya -- darahnya kecil-kecil aja.

Ku pikirkan,
bulannya mampu selindungkan duka yang menggelap
awannya bisa keringkan tangisan.

Ku pikirkan.

Namun,cuma aku aja yang memikirkannya.
Cuma aku.

Yang lainnya,
pikirnya beda-beda.

Gimana untuk aku simpankan segala?
Yang sebenar-benarnya bisa mamah diri aku begitu aja - -- -

Oh iyaaa - - -
kalo nya aku ngak kesah ;
kalo nya aku ngak ribut ;

bisa aja aku tenang.
bisa aja.


Malas aku nak pikir. Malas aku nak serabut. Malas. 

Apr 17, 2014

So, apa khabar ?

Too much dusts,I assume.

_________________________________________________________________

Jam 1.05 pagi, 18 April 2014.

Jari jemari terasa untuk menari,sekejap
dan otak mula cuba-cuba pandang belakang, selak muka surat semalam,kelmarin dan terkebelakang.
Mata mula melilau-lilau kononnya "Oh,ada idea di dinding."

Dan berhenti.

_________________________________________________________________

My dear self,
you're now officially 21-year-old. (not too old,isnt?)
What you have done in 20 years ago?

Lemme bring you back,to our past-time(s).

"No,you shouldnt"

Why?

"Because I wont"

Thought that you had too much memories,that need to be removed,isnt?

"Yes. So shut up"

Would you like to , em at least , share something ?

"Life is not about you&the world. Think, why Allah created you? Think, why Allah put you in those conditions that somehow make you weak,but still you can stand up&walk? Think, how much chances have Allah given to you&did you waste it or use it wisely? Think, think & think"

Can I share something, too?

"Go on"

For some reasons, you should go back to your past & sit there. Just sit there & look around you.

"Then?"

Well, before that, make sure that your mind is wide awake & your heart is beating normally. So that it will be easier for you,yourself; to digest what should be digested & to excrete what should be excreted.

In a simple words,
what you had done yesterday will create the new you today; if you think of changing.
but, what you had done yesterday will slowly destroy you; if you think of nothing.

"Goodnight"

Sleep well my dear self.

___________________________________________________________________

Monolog dengan diri sendiri kadang ada baiknya, kadang banyak ke-laut-nya, kan?

Tapi,
pernyataan "BERHIJRAHLAH BERKALI-KALI,TANPA LELAH" betul-betul buat aku terfikir macam ni - - - 

"kenapa berkali kali?"

soalan ini aku pakukan pada setiap kali aku ter-sungkur & ter-benam & ter-tanam.

berkali-kali sebab, untuk istiqomah, bagi orang seperti aku, amatlah susah. Maka, bilamanya ianya dilakukan secara berkali-kali-kali dan kali,
*senyum*

Ya, manusia seperti aku, 
yang terlalu sarat dengan dosa tapi terlalu mendambakan syurga - - -
"berhijrahlah berkali-kali,tanpa lelah"
kerna,
untuk menuju syurgaNya,
jihad harta & jiwa untuk Allah semata 
perlu aku laksana.
perlu.

___________________________________________________________________

1.30 pagi, 18 April 2014

Selamat malam.



Feb 9, 2014

Oh hye,

That moment when you feel that life has taught you something/few things/some-things.
***

Kita jumpa
cakap cakap cakap
dan aku dengar dengar dengar.
kita gelak.

Kita jumpa
cerita cerita cerita 
dan aku hadam hadam hadam
kita menangis.

Kita jumpa
dan terlupa.

"A Goodbye shouldnt exist between us,isnt?"

***

Seronok jumpa kalian.
Seronok.

***

Peliknya,
(pada aku ianya pelik)
bilamana ditanya,
"kau apa cerita?"
"aku? errr,entah"

***

Secara hiperbolanya,
cerita yang aku ada mampu membina satu bangunan konkrit
yang meninggi
dan memanaskan bumi.
Tak bagus,kan?

Maka,
dah aku kambus dan tanam
reput
dan
tak menyumbang apa apa pada tanah.

Ya,
cerita yang tak perlu dicerita.
Biar empunya diri saja yang
telan muntah cirit segala.

***

Kita akan jumpa lagi,
Kalau tidak di dunia,
kita jumpa di syurga Allah,
insyaAllah :)

***

Seandainya aku ada cerita sesuatu,atau seperkara,ianya cuma seketul gula.
Saiznya.
Rasanya seperti campuran limau,garam dan cili.
Dan,mohon biarlah ianya disimpan erat didalam kotak memori.
"double-click folder" kalau perlu sahaja.
:)

***
nadzy.neddy.maz.wan.jimbo.ona.nani.sue.farah.
tqa.iqa.

Feb 5, 2014

Monolog,lagi.

Pernah bermimpi sambil dibiar mata terbuka?

Pernah terlena disaat berjaga?

Pernah berlari tika sedang tersungkur?

Pernah ke bintang bilamana merasa langit terlalu jauh?

*****

Suasana yang agak damai---sejuk yang menggigil dan jemari membeku. Orang lalu-lalang dibiarkan berlalu. Kucing terkam-menerkam,dibiarkan bergaduh. Pengemis minta-meminta,dibiarkan menangis. Dunia hampir dimamah, dibiarkan berputar. 

Pelayan berjalan menuju ke meja May, "Order?" . Takdipandang, sekadar tersenyum melihat diluar jendela, "Cokelat panas,tanpa susu,kurang manis,pekat" . Sambil meninggalkan resit,pelayan pergi bergegas mendapatkan pelanggan yang baru tiba.

Tersenyum,lagi.

"Yang kaya--cuba cari harta. Si Miskin--cuba tak bazirkan apa yang ada. Mampu kau jadi keduanya?" terngiang suara yang datang entah dari mana,menyapa lamunan May.

"Yang terasa dirinya Tuan--letak beban di bahu bawahan. Yang merasakan dirinya hamba Tuhan--bersujud itu satu kepuasan" bisikannya menikam terus ke gegendang telinga May yang terleka seketika.

"Cik,minuman dah sampai" sambil melayangkan senyuman kepada May,menunduk. "Terima kasih" May menampakkan lesung pipit.

Cokelat panas dibiarkan sejuk---

*****
Tunggu atau berlari?

Jalan dah ada
pegang lampu suluh--bateri kena kuat;
sebab kadang gelap bukan sebab malam.

*****
Harap dapat dibaca apa yang cuba aku lukiskan.
Maaf,agak buruk dan kelam kabut.
Selamat menghadam.







Feb 2, 2014

Ais.

To whom shall I trust? To whom shall I let this tears speak? 
None,I believe. To none but to Allah,only.


"Bro,aku ada masalah.But then,aku taktahu nak cakap macam mana"

"Trust me," dia senyum.

*Maka,bermulalah cerita cerita dan cerita. Nangis,teriak,meraung,hingus meleleh,senyum.*

"Jangan risaulah. Everything will be okay. One fine day," dia senyum,lagi.

"Thanks weh sebab dengar. Aku taktau nak cakap kat sapa dah.Terimakasih!" nada menjerit dan terharu

"Haha. Kalau ada apa apa,bagitahu je. Im here,always" dia senyum dan senyum,lagi dan lagi.

_________________________________________________________

Guess that no problem is spotted here,isnt? (smile)

__________________________________________________________

Windy gloomy day comes,
heavy rain just said hye to Makhluk-Yang-Percayakan-Manusia

"Hello dear. Whats wrong?" titisannya turut serta dengan tangisan Makhluk-Yang-Percayakan-Manusia

"Nothing"

"Your soul is craving for my coldness. Your thoughts is searching for the storm's tears." 

"Am just waiting for someone"

"Guess that my assumption is correct. Who is it?"

"A person. A friend. My listener. My problems-vacuum"

"How long have you been waiting dear?"

"Since the day I give that person my trust"

"Did you have another one? Another trust left?"

"Nope. I give to that person all of them."

*Hujan lebat selebat lebat lebatnya. Reranting pokok cuba tak menghempap 
Makhluk-Yang-Percayakan-Manusia,tapi berbalar-balar kesannya.*

*sigh* (heavy rain)

"So,where is that person?" The Heavy Rain asked.

"Perhaps that person is busy,to be the others' listener,too.Right?"

"Still wanna wait?"

___________________________________________________

Guess that no problem is spotted here,isnt?

____________________________________________________

So,should I jump into the conclusion?

Since Im the owner of the story,then I should. (smile)

____________________________________________________

There's no end.
Because I wont.
Easy.

Lemme give a few words;
"Those 'things' that we give to people,we get it back"

Makhluk-Yang-Percayakan-Manusia tu sebenarnya
pernah menjadi
pendengar.
penyelesai masalah (kononnya)
Tapi,

-The End-


p/s: Terimakasih bro. (senyum)

Jan 31, 2014

Ketuk pintu,tampar pipi sendiri,sentap sorang sorang. Bangunlah,bangun.

Little heart little heart little heart ---
you whisper those who didnt hear;
those who couldnt hear;
those who wont hear.
You whisper.

They said,
"you're fragile,little heart."
"you're small,little heart"
"you're just a heart,little heart."

They forget
They almost forget,actually ---

The pain
The feel(s)
The rain
& the beat ;
a heart is a place they belong to.
a heart is a space they filled with.
a heart is 
*described by yourself*


&& the light wanna pass through
but it reflected.

&& the light wanna clean through
but it diminished by.

Sad,isnt?

O you who read
O you who feel
O you who the soul is flying ---

Let the light pass through
Let the light clean through
those dirt that mess-up your minds,
those dirt that blackened your thoughts
those dirt that stopped the Breathing-of-Living-Heart;

"What is that light?"

Those who are believer know (smile)

*Semoga Allah kurniakan kita Nur dan Hidayah-Nya*

Tukaq bahasa jap,
pernah terdengaq seorang sahabat kata,
"Ilmu tu ibarat cahaya. Macam mana nak tembus hati yang hitam dan penuh dosa?"

Ya,aku sentap.


__________________________________________________________


Tukaq topik sat,

Should we not let any gap between those who wanna learn & those who you think they are sinner.

Should not.

We ; the learner,too. New learner,too. As every second we insyaAllah gain new knowledge. (If it is wrong,please let me know)

We; the sinner,too.

The sinner who is trying
trying to ask forgiveness from Allah
trying to improve ourselves;

Isnt ?


Jadi kenapa dan kenapa kita nak duk kata gini,
"Dia buat dosa tu,orang tu buat dosa gini, bla bla bla"

Kenapa kita tak tukaq dialog kita,
"Aku buat dosa ni, dosa tu,belum masuk yang ter-buat lagi" (nangis atas sejadah)
*Yeah,dialog antara kita dengan Allah,sweet,kan?*


Jom Lina,kita muhasabah diri. The world is getting old,and you yourself Lina, is too near to the death.
"Bertaubatlah sampai kau penat nak buat dosa. Beribadahlah sampai kau membuak-buak,meletus-letus cinta kau terhadap Allah"


Jan 6, 2014

Im free,for a long time ago, Im free (=

For those who didnt know,
For those who wants to know (maybe not);
and for those who should know

If you read my previous stories that I have buried them silently ;
stop
stop
and stop
thinking,imagining and even let it crossing your mind ---

he is my past & past.
nothing
and
nothing


to make you feel satisfy, it is just a mistake that I have done :)

a mistake.

&& hoping that there's no weird staring to me, no harsh laughing; because the story has met the end,

THE END :)