Feb 9, 2014

Oh hye,

That moment when you feel that life has taught you something/few things/some-things.
***

Kita jumpa
cakap cakap cakap
dan aku dengar dengar dengar.
kita gelak.

Kita jumpa
cerita cerita cerita 
dan aku hadam hadam hadam
kita menangis.

Kita jumpa
dan terlupa.

"A Goodbye shouldnt exist between us,isnt?"

***

Seronok jumpa kalian.
Seronok.

***

Peliknya,
(pada aku ianya pelik)
bilamana ditanya,
"kau apa cerita?"
"aku? errr,entah"

***

Secara hiperbolanya,
cerita yang aku ada mampu membina satu bangunan konkrit
yang meninggi
dan memanaskan bumi.
Tak bagus,kan?

Maka,
dah aku kambus dan tanam
reput
dan
tak menyumbang apa apa pada tanah.

Ya,
cerita yang tak perlu dicerita.
Biar empunya diri saja yang
telan muntah cirit segala.

***

Kita akan jumpa lagi,
Kalau tidak di dunia,
kita jumpa di syurga Allah,
insyaAllah :)

***

Seandainya aku ada cerita sesuatu,atau seperkara,ianya cuma seketul gula.
Saiznya.
Rasanya seperti campuran limau,garam dan cili.
Dan,mohon biarlah ianya disimpan erat didalam kotak memori.
"double-click folder" kalau perlu sahaja.
:)

***
nadzy.neddy.maz.wan.jimbo.ona.nani.sue.farah.
tqa.iqa.

Feb 5, 2014

Monolog,lagi.

Pernah bermimpi sambil dibiar mata terbuka?

Pernah terlena disaat berjaga?

Pernah berlari tika sedang tersungkur?

Pernah ke bintang bilamana merasa langit terlalu jauh?

*****

Suasana yang agak damai---sejuk yang menggigil dan jemari membeku. Orang lalu-lalang dibiarkan berlalu. Kucing terkam-menerkam,dibiarkan bergaduh. Pengemis minta-meminta,dibiarkan menangis. Dunia hampir dimamah, dibiarkan berputar. 

Pelayan berjalan menuju ke meja May, "Order?" . Takdipandang, sekadar tersenyum melihat diluar jendela, "Cokelat panas,tanpa susu,kurang manis,pekat" . Sambil meninggalkan resit,pelayan pergi bergegas mendapatkan pelanggan yang baru tiba.

Tersenyum,lagi.

"Yang kaya--cuba cari harta. Si Miskin--cuba tak bazirkan apa yang ada. Mampu kau jadi keduanya?" terngiang suara yang datang entah dari mana,menyapa lamunan May.

"Yang terasa dirinya Tuan--letak beban di bahu bawahan. Yang merasakan dirinya hamba Tuhan--bersujud itu satu kepuasan" bisikannya menikam terus ke gegendang telinga May yang terleka seketika.

"Cik,minuman dah sampai" sambil melayangkan senyuman kepada May,menunduk. "Terima kasih" May menampakkan lesung pipit.

Cokelat panas dibiarkan sejuk---

*****
Tunggu atau berlari?

Jalan dah ada
pegang lampu suluh--bateri kena kuat;
sebab kadang gelap bukan sebab malam.

*****
Harap dapat dibaca apa yang cuba aku lukiskan.
Maaf,agak buruk dan kelam kabut.
Selamat menghadam.







Feb 2, 2014

Ais.

To whom shall I trust? To whom shall I let this tears speak? 
None,I believe. To none but to Allah,only.


"Bro,aku ada masalah.But then,aku taktahu nak cakap macam mana"

"Trust me," dia senyum.

*Maka,bermulalah cerita cerita dan cerita. Nangis,teriak,meraung,hingus meleleh,senyum.*

"Jangan risaulah. Everything will be okay. One fine day," dia senyum,lagi.

"Thanks weh sebab dengar. Aku taktau nak cakap kat sapa dah.Terimakasih!" nada menjerit dan terharu

"Haha. Kalau ada apa apa,bagitahu je. Im here,always" dia senyum dan senyum,lagi dan lagi.

_________________________________________________________

Guess that no problem is spotted here,isnt? (smile)

__________________________________________________________

Windy gloomy day comes,
heavy rain just said hye to Makhluk-Yang-Percayakan-Manusia

"Hello dear. Whats wrong?" titisannya turut serta dengan tangisan Makhluk-Yang-Percayakan-Manusia

"Nothing"

"Your soul is craving for my coldness. Your thoughts is searching for the storm's tears." 

"Am just waiting for someone"

"Guess that my assumption is correct. Who is it?"

"A person. A friend. My listener. My problems-vacuum"

"How long have you been waiting dear?"

"Since the day I give that person my trust"

"Did you have another one? Another trust left?"

"Nope. I give to that person all of them."

*Hujan lebat selebat lebat lebatnya. Reranting pokok cuba tak menghempap 
Makhluk-Yang-Percayakan-Manusia,tapi berbalar-balar kesannya.*

*sigh* (heavy rain)

"So,where is that person?" The Heavy Rain asked.

"Perhaps that person is busy,to be the others' listener,too.Right?"

"Still wanna wait?"

___________________________________________________

Guess that no problem is spotted here,isnt?

____________________________________________________

So,should I jump into the conclusion?

Since Im the owner of the story,then I should. (smile)

____________________________________________________

There's no end.
Because I wont.
Easy.

Lemme give a few words;
"Those 'things' that we give to people,we get it back"

Makhluk-Yang-Percayakan-Manusia tu sebenarnya
pernah menjadi
pendengar.
penyelesai masalah (kononnya)
Tapi,

-The End-


p/s: Terimakasih bro. (senyum)